Vláda bude schvaľovať zákon, ktorý parlamentom nemôže prejsť

06.12.2011 Bratislava

BRATISLAVA 6. decembra (WEBNOVINY) – Vláda sa v stredu chystá schváliť novelu zákona o Ústave pamäti národa, ktorý však už nemá šancu v parlamente technicky prejsť.

„Technicky nebude možné tento vládny návrh zákona schváliť, pretože príde do prvého čítania až na januárovú schôdzu a ďalšia schôdza v tomto volebnom období už nebude, jedine ak by to vláda spojila so skráteným legislatívnym konaním, ale v tomto prípade na to nevidím dôvod,“ povedal dnes pre agentúru SITA podpredseda KDH, ktorý je v súčasnosti poverený vedením poslaneckého klubu strany v NR SR, Pavol Abrhan. Informácia o schvaľovaní zákona vládou ho prekvapila.

Zákony totiž musia v parlamente prejsť tromi čítaniami, čo súčasná Národná rada SR už do volieb, ktoré budú 10. marca 2012, nemôže stihnúť. Novela má nahradiť doterajší zákon o pamäti národa z roku 2002.

Vláda chce v novele zákona upraviť voľbu šéfa ÚPN. Nového šéfa ústavu by mal podľa návrhu voliť parlament na návrh vlády. Funkcia riaditeľa má nahradiť doterajšiu funkciu predsedu správnej rady. Tú v súčasnosti zastáva Ivan Petranský. Prvého kandidáta na funkciu riaditeľa má vláda navrhnúť do 15. júna 2012. Návrh mal meniť aj orgány ústavu.
 

Vyberte región